+36(30)916-3972

Alkalmazás, megoldások, típusok....

Lábunk alatt a nagyszerű minőségű, kétkomponensű műgyanta

Az epoxi gyantákról tudni kell, hogy erősen melegszenek kötés közben, így a reakció tovább gyorsul a keletkező hő hatására, és könnyen ellenőrizhetetlenné válhat. A minőség érdekében érdemes mindig csak kis mennyiségeket bekeverni, a laminátum felületén az összekevert anyagot minél előbb szét kell A gyanták esetén előírt fazékidő 23 Celsius fokon 100 gramm bekevert anyagra vonatkozik.

A műgyanta padló készítéséhez elsősorban epoxi gyantákra van szükség, amit térhálósítóval kell összekeverni.

De mi is a műgyanta? A műgyanta vagy szintetikus gyanta nem más, mint a növényi gyantákhoz hasonló tulajdonságú mesterséges anyagok gyűjtőfogalma. Kémiailag a természetes gyantáktól nagyon különbözőek lehetnek. Lehetnek többek között észterizált, szerves anyagok, hőre keményedő műanyagok, vagy éppen kopolimer komponensek.

A gyanta jól tisztítható, pormentes és több fajtája is van, ilyen például az epoxi, a poliészter, a poliuretán, a policarbonát, a vinilészter, az akrilát vagy a furán. Több alkalmazási területe is van, mint például raktárak, raktáráruházak, szerelőüzemek, vegyi üzemek, gyártó üzemek, töltő üzemek, sütödék, konzervgyárak, targoncák járta terület, rakodó dokkok, laboratóriumok, konyhák, mosodák, autómosók, növénytermesztők, templomok, folyosók, oktatási intézmények, egészségügyi intézmények, osztálytermek, alagsorok, pincék, zárt helyiségek, kennelek, börtönök, bemutatótermek.

A műgyanta padló, vagy öntött padló a hordozófelület hézagmentes védelmét hivatott biztosítani többrétegű, a helyszínen felhordott burkolati rendszerével. Fugamentes járófelület, amely gyorsan elkészíthető, felújítható, jól takarítható, egy újabb réteggel könnyen megváltoztatható a színe, ellenáll a mechanikai és a kémiai hatásoknak.

A beton – bár kiváló tulajdonságokkal rendelkezik -, néhány hátrány is társul hozzá. Ezek főként az anyag porózus szerkezetével hozhatók összefüggésbe. Ennek köszönhető, hogy a beton vízfelvétele igen nagyfokú, ebből fakad a rossz fagyállósága, illetve a rossz tisztíthatóság is.

Ezen tényezők megakadályozzák például, hogy burkolatlan padozatok készüljenek az élelmiszeriparban, az egészségügyben, hiszen emiatt betarthatatlanok lesznek a szigorú higiénés előírások. De számos más iparágban sem használható például a szigorú pormentességet megkövetelő modern berendezések miatt. Azonban egy hagyományos raktárban sem lehetséges, hiszen megoldhatatlan a tárolt termékek portalanítása.

A probléma a családi háztartásokat sem kerüli el, hiszen az ipari létesítményekhez hasonlóan itt is szükség van jól tisztítható padlóburkolatokra a gépkocsik tárolásánál, az éléskamráknál vagy éppen a hobby helyiségeknél.

Az építőiparban leggyakrabban a kétkomponensű műgyantát, az epoxit alkalmazzák, ami oldószermentes, szerves oldószertartalmú, illetve diszperziós formában is létezik. Az „A” komponense általában az epoxigyanta, a „B” komponens, amin származék, ez a térhálósításhoz szükséges. A kémiai reakció során egy kopásálló, viszonylag kis rugalmassággal rendelkező, kemény bevonat keletkezik

Kültéren az UV sugárzás miatt bemattulhat, ezért ebben az esetben poliuretán fedőréteget érdemes alkalmazni. Az epoxi alapú műgyantát sokoldalúan lehet felhasználni, univerzális, ami függ a felhordott vastagságtól is. Az epoxi felvihető fém felületre, járólapra, csempére, betonra, kőre és műkőre egyaránt. Nagy előnye a terülőképesség, a sima, egyenletes felület, remek a kopásállósága, a stabilitása, könnyen tisztítható és színválasztékban is gazdag.

A poliuretán műgyanta burkolat leginkább cementkötésű felületekre ideális, főként a nagy rezgésnek vagy a hőingadozásnak kitett helyeken. Rugalmasan igazodik az alap mozgásához, az aszfalt alakváltozásaihoz a kopásálló bevonatával. Nagy előnye, hogy kültéren és beltéren, betonon, aszfalton egyaránt alkalmazható.

A rugalmas műanyagok, mint az elasztomérek, makromolekulákat tartalmaznak, amelyek húzásra kiegyenesednek, megnyúlnak, a külső erők megszüntetésével pedig visszanyerik eredeti alakjukat.

Az epoxi gyanták kétkomponensűek, amelyeket nagyon pontosan kell összemérni, a keverési aránynak tömegaránynak kell lennie, a gyártó azonban térfogatarányban is meghatározhatja. Érdemes a tömeg szerinti keverést választani, hiszen a gyantában lehetnek levegőbuborékok, amik megnövelik a térfogatot.
 

Ha műgyantát szeretnénk alkalmazni, akkor mindenekelőtt az árral kell kalkulálni. Ilyenkor figyelembe kell venni a burkolandó aljzatnak a jellegét, a minőségét, az állagát, és nem utolsó sorban az ügyfél igényeit is szem előtt kell tartani.

Az, hogy milyen technológiát alkalmazunk, és milyen anyagok szükségesek hozzá, azt a fogadó felületnek a milyensége határozza meg. Az alapozás a terület előkészítésével – úgy, mint csiszolás, marás, szemcseszórás -, továbbá a megfelelő anyagok alkalmazásával kezdődhet meg.

Ezután történhet meg az igény szerinti rétegrendre történő felépítés, azaz a műgyanta rákerülhet régi repedezett, porózus, vagy friss betonra, csempére, kerámialapra, gránitlapra, aszfaltra, fémfelületre, vagy régi megkopott, kitöredezett fellazult műgyantára is.

A műgyantát számos területen lehet alkalmazni mechanikai és minőségi tulajdonságainak köszönhetően, kiképzése igen széleskörű mind funkcionálisan, mind esztétikailag. Egyaránt kielégíti az ipari és a lakossági igényeket.

A műgyanta felhasználható: gyárak és ipari létesítmények területén, vegyipari laboratóriumokban, parkolóházakban, oktatási intézményekben, tornatermekben, sportlétesítményekben, raktárakban, konyhákban, üzlethelyiségekben, bemutatótermekben, garázsokban, pincékben, kazánházakban, lapos-tetőkön, balkonokon, erkélyeken, zuhanyzókban, medencékben, lakótérben, rámpákon illetve lépcsőkön egyaránt.

Vegyi anyagoknak ellenálló padlóbevonat

A vegyszerálló padlóburkolat legfőbb előnyét a nevében is hordozza: erőteljesen képes ellenállni a legkülönbözőbb vegyi eseményeknek, így profi szinten alkalmas ipari padló kialakítására. Szélsőséges szintű kitettség esetén, például vegyi laboratóriumokban, robbanásbiztos termekben, klinikákon, kórházi műtőkben tökéletes megoldás az önterülő műgyanta vegyszer biztos padlóbevonat.

Sokszínű megoldások a talpunk alatt

A vegyszerálló műgyanta padlóburkolat megannyi kiemelkedő tulajdonsággal bír, amelyek kiválóvá teszik ipari padlózat kialakítására. Ilyen többek között az extrém magas kopásállóság és vegyszerállóság, mely szavatolja a padlóbevonat időtállóságát. Ezen felül a műgyanta padlóbevonat önmagától elterülő, oldószerbiztos, kompakt módon tisztítható és széles színváltozatban elérhető, így díszítései szempontból is tökéletes döntés.

Milyen esetben célszerű vegyszerálló bevonat használni az ipari aljzathoz?

A mindennapi életben alapvető elvárás a padlóbevonattal szemben, hogy a hétköznapi tisztítókészítményeknek ellenálló legyen, ezáltal egyszerűen, sérülésektől mentesen tisztítható legyen. Olyankor azonban, ha az alkalmazott helyiségben fokozott higiéniai követelmény jelentkezik, a használandó fertőtlenítő- és tisztítószereknek köszönhetően máris számolni kell a vegyi terheléssel, amely egy nem speciális célokra szánt padlóbevonat felső rétegét gyorsan rombolhatja.

A tökéletes padlóbevonat megválasztásakor mindenképp fontos a jövőbeni terhelés megállapítása, mivel a helyiségben rendszeresen használt vegyi anyagok fajtája, hőmérséklete és erőssége az, ami a burkolásra alkalmazandó műgyanta kiválasztását támogatja. Ezeket alapul véve egyszerűen eldönhető a kiválasztandó vegyszerálló műgyanta fajtája, valamint technológiája.

Vegyi és mechanikai kitettség egyezései

Megemlítendő továbbá, hogy vegyipari terhelés esetén erősen javallott a mechanikai túlméretezés is. Ez azért nagyon fontos, mert ha nem szakszerű vegyszerálló padlóbevonat mechanikai ellenállósága, egy nehezebb tárgy károsíthatja, meghasíthatja a padlóburkolatot, a hajszálvékony repedésen befolyó vegyületek pedig visszafordíthatatlanul tönkretehetik a hordozó betont.

Elektromos feltöltődés ellen védő burkolás

Az antisztatikus padló legfontosabb jellemzője, hogy alkalmas a különféle plasztik borítások elektromos feltöltődésének meggátolására. Az ilyen felületekre manapság egyre nagyobb igény mutatkozik, mivel a munkahelyek legnagyobb része dúsan berendezett különböző rendeltetésű és nagyságú elektronikus gépekkel.

Kinek lehet ideális?

A különböző munkaterületeken, legyen szó akár irodáról, akár egészségügyi intézményekről, akár a legkülönfélébb foglalkozásokhoz kapcsolódó épületekről, a rádiótelefonoktól kezdve a számítógépeken át a speciális készülékekig mindet elektromosság hajtja. A legvariábilisabb szigetelő rétegek ütközése során jön létre a sztatikus feltöltődés. Ez végül kisülést okoz, melynek során kijutnak olyan töltődések, melyek nagyon rombolják az irodai környezetben dolgozók egészségét.

Ezek a sztatikus kisülések az ember számára leginkább kellemetlenségeket szolgáltatnak, azonban elektromos készülékek esetén ennél sokkal komoly probléma forrásaivá is válhatnak. Ennek tudatában az antisztatikus burkolás felhasználását olyan felületek esetében javalljuk, ahol a napi munkavégzés során számos szenzitív elektromos berendezést használnak.
A sztatikus felületek esetén szükséges ionizátorok, melyeknek célja, hogy a feltöltődő felületeket hatásosan kezeljék, az antisztatikus burkolás felhasználása esetén nincs szükség alkalmazására.

A sokoldalú epoxi aljzat 

Ipari, kereskedelmi és szolgáltatóipari felhasználásra egyaránt kiváló megoldást jelent.

A műgyanta bevonatok szerepe és jelentősége manapság egyre inkább emelkedik az iparban és a kereskedelemben, továbbá a szolgáltatóiparban egyaránt. Mivel a műgyanta padló nem csak időtálló cikk, hanem gazdaságos kivitelezésű és egyben tetszetős esztétikai élményt is biztosít.

Az önterülő epoxi padló olyan kétkomponensű, epoxi bázisú, színes ásványi őrleménnyel gazdagított műgyanta bevonat, amely ellenáll a káros és agresszív vegyi anyagoknak, a mechanikai terhelésnek, ebből kifolyólag pedig az ipari létesítményekben is időtálló és strapabíró aljzatként funkcionál.

A tükör epoxi padló csúszásbiztos, ám a nedves epoxi padló fokozott csúszásveszéllyel társul, így az üzemben vagy bármely ipari és kereskedelmi létesítményben dolgozók figyelmét feltétlenül fel kell hívni a lehetséges veszélyhelyzetekre.

Maga a műgyanta padló öntéssel kerül telepítésre (innen származik, hogy a műgyanta padlót szokás ipari vagy öntött padlónak is hívni). A műgyanta az aljzatra kerülve az ún. térhálósodás kémiai folyamatának részeként szilárdul meg a felületen. Az öntött epoxi padló felülete ennek köszönhetően résmentes, és totálisan sima.

Az epoxi padló egyik legjelentősebb tulajdonsága éppen ezért a könnyen tisztán tarthatóságból ered. Amire azonban feltétlenül oda kell figyelni az epoxi padló tisztításakor, hogy mellőzni kell az erős oxidáló szerek (pl. a hypo), az alkohol, az aceton, a metilénklorid és azoknak származékaiból gyártott tisztítószereket, hiszen ezek a koncentrált oldatok „felpuhíthatják” az epoxi padló funkcionális bevonati egységét. Ezek a szerves anyagok tehát oxidatív roncsolást képesek végrehajtani az epoxi padló bevonatában, ha van rá lehetőség, alkalmazzunk inkább semleges vagy éppen lúgos PH értékű tisztítószereket ezek helyett. Még a tisztításnál megemlítve, kardinális szempont továbbá, hogy tisztítóberendezésként forgókefés, műanyag szálas géppel dolgozzunk.

Az epoxi padló tisztításának ismertetése után beszéljünk magáról a kivitelezési folyamatról. Azt már megemlítettük, hogy egy speciális öntési technikával jut a fogadó aljzatra a bevonat. A folyamat alatt talán az egyik leglényegibb lépés az aljzatkiegyenlítés. Mivel, ha a felület nem kellőképp kidolgozott, a rá kerülő bevonattal sem vagyunk képesek elérni a kívánt hatást. Kiemelt jelentőségű tehát, hogy az aljzat száraz, sima és teherbíró tulajdonságokkal rendelkezzen.

Miután a bevonat szilárddá vált a felszínen, a látvány önmagáért beszél. Olyan, amilyennek a megrendelő megálmodta vagy amilyennek a hatóság elvárása szerint kell, hogy legyen.

Ízlésünk szerint biztosított, hogy az epoxi padló színskálájából a megrendelő a saját, egyedi elképzeléseinek megfelelően alakítsa ki padlóburkolatát. Egy-egy szín felvitele plusz réteg felhordásával történik meg. Az epoxi padló árnyalatai, motívumai az ipari és kereskedelmi szektorban az előírt hatósági követelményeknek eleget téve, míg a lakossági megrendelők esetén a privát ízlésvilágból fakadóan az egyedi elképzelések tényleges kivitelezéséig.

Ha a jövőben esetleges kopás vagy karcolás lenne észrevehető az epoxi padló felületén, wax tartalmú ápolószerek használatával javíthatunk az epoxi padlón keletkezett sérülések enyhítésén.

Ám szavatoljuk, hogy a strapabíró burkolat ki fogja állni az idő vasfogát. Mind a kivitelezése, mind pedig a későbbi karbantartása és felújítása takarékos, hiszen valamennyi az epoxi burkolattal együtt járó folyamat viszonylag csekély anyagmennyiséget igényel.

Garázsok, pincék, műhelyek és ipari létesítmények individuális, tartós burkolata lehet az epoxi padló, amely nagyszerű minőségén túl esztétikai látványt is biztosít az adott helyiségben. Egyedülálló tulajdonságai révén, mivel funkcionális szempontoknak is maradéktalanul megfelel, bátran javasoljuk vállalkozóknak, kereskedelmi vezetőknek vagy éppen kereskedelmi és közintézmény vezetőknek. Önnek hol lenne a tökéletes hely az epoxi padlónak? Kérdései merültek fel? Ebben az esetben tegye fel azokat egész bátran!

Hívjon minket (+3630 916 3972; +3630 883 6094) vagy írjon egy e-mailt (mindenpadlo{kukac}gmail.com), mi gyorsan válaszolunk, ha nem vennénk fel, visszahívjuk! 

Tipox padló

A tipox padló olyan epoxigyanta alapú burkolat, mely a fogadó aljzaton az ún. poliamin térhálósodás során köt meg. A tipox padló oldószermentes, reaktív műgyanta, mely kettő komponensből –A-ból és B-ből- tevődik össze. Mindkét komponense átlátszó, viszkózus jellegű folyadék.

A tipox padló forgalmazása Magyarországon megszűnt. Helyette a műszakilag egyenértékű helyettesítő anyagokat tudunk felkínálni.

A tipox egyébként tökéletesen funkcionál a beton kitöréseinek javítására, a rések és üregek kitöltésére, a repedések behelyezéssel történő megszüntetésére, a cementkötésű felületek átitatására, mindamellett, hogy kiváló ragasztóanyagnak is számít a beton-beton és a beton-fém felületek pászításakor.

Az így megalkotott tipox padló egyaránt megfelelő ipari és intézményi felhasználásra, azonban a javításkor egy-egy szakembernek több szempontot is számításba kell vinnie, többféle szabályt be kell tartania a saját és a környezetének megvédése érdekében, és ügyelnie kell, hogy az elkészített munka ténylegesen megfelelő minőségű legyen.

A következőkben tehát sorra vesszük, hogy a tipox padló „telepítésekor” mire kell feltétlenül odafigyelni.

Mindenekelőtt tudni érdemes, hogy a munkálathoz csakis akkor lehet hozzákezdeni, ha a betonalj eléri a +10 ˚C-os hőmérsékletet, a javítandó felület pedig nedvességtől mentes, kellő szilárdságú, tehát nem láthatóak rajta laza részek és egyéb üregek.

Fontos még, hogy a munkálatot zárt helyen szigorúan tilos végezni. Ha a szakember a tipox padló alkotóelemeit tartalmazó tégelyt felnyitja, egészen a munkálat végéig csak nyílt közegben tartózkodhat.

Mivel a tipox padló A és B komponense káros az ember egészségére nézve, ezért fontos, hogy a bőrrel a folyadék lehetőleg ne kerüljön kapcsolatba, mindamellett, hogy a munkálat közben kötelező védőkesztyűt, védőruhát, védőkötényt, kar- és arcvédőt, plusz zárt szemüveget viselni, hiszen a viszkózus folyadék akár a szemet is maradandóan károsíthatja.

A megfelelő testi épség biztosítása mellett a higiénia alapvető feltételeinek is rendelkezésre kell állnia. Példának okáért a mosakodáshoz szükséges szappan, a lemosáshoz pedig a tiszta víz és bórvíz.

A tipox padló munkálatai során a környezetkárosítás elkerülése miatt fontos, hogy a megmaradt anyagot és a mosási maradékot egy gyűjtőedénybe téve a kijelölt helyre elszállítsuk. Mint látható, a tipox padló összetevői igen agresszív anyagok, amelyek veszélyeztetik a szakembereket és a környezetet, így érdemes ezekkel vigyázni és kötelező érvénnyel be kell tartani a fentiekben felsorolt szabályokat.

Azonban a tipox padló elkészítésénél -pl. egy beton aljzat esetén- nem nélkülözhető a megfelelő minőséggel elkészített hordozó felület sem. Mivel az aljzat minősége alapozza meg a műgyanta bevonat tartósságát is. Kiemelt jelentőségű tehát a hordozó felület megfelelő szilárdsága és az ideális nedvességtartalom megléte.

Ha a felület előkészítésével elkészültünk, máris jöhet az alapozás, amely a kellő tapadás feltételeit teremti meg a tipox padló és a hordozó felület között. Ezek után nekiláthatunk a közbenső réteg felhordásának, hogy a felületünk totálisan sima és kiegyenlített legyen, hogy ne keletkezzen rajta egyetlen rés vagy kisebb egyenetlenség sem.

Záró lépésként a záróréteg felvitelével a tipox padló végső szerkezetét határozzuk meg. Ez alakítja ki a felület végső megjelenést, hogy milyen színű, milyen hatású lesz a tipox padlónk.

Fajtáit tekintve megkülönböztetjük a sima, a kissé és az erősen csúszásmentesített, a chips-szórt típust, a struktúrt, továbbá a dekor tipox padlót.

Az öntéssel készített tipox padló ipari és kereskedelmi használatra (pl. vegyipari, gyógyszeripar, élelmiszeripari üzemekbe, üzlethelyiségekbe, bevásárlóközpontok tereibe), valamint otthoni felhasználására (pincékbe, műhelyekbe és garázsokba, tárolókba) szintúgy alkalmas. Olyan időtálló minőségi termék, mely nem csak pénztárcabarát kivitelezésű, hanem kellemesen és tetszetősen is mutat az adott helyiségben.

 

Hívjon minket (+3630 916 3972) vagy írjon egy e-mailt (mindenpadlo{kukac}gmail.com), mi gyorsan válaszolunk, ha nem vennénk fel, visszahívjuk! 

 

ÁRAJÁNLAT KÉRÉS

 

© Copyright 2016.  All rights reserved.