+36(30)916-3972 / +36(30)883-6094

Még több tudnivaló a műgyantáról

A műgyanta padló szerepe

A műgyanta főként ipari felhasználás révén terjedt el, mint burkolati forma. Az üzemeknek, gyáraknak, ipari létesítményeknek megkülönböztetett igényeik és magas fokú követelményeik vannak, így a műgyanta tökéletesen megfelel ellenálló képessége, terhelhetősége és egybefüggő felülete miatt.

A legmagasabb higiéniai elvárásoknak is eleget tesz köszönhetően a hézagmentes kiképzése, sima, vagy csúszásmentes struktúrájának, hiszen ezáltal a tisztán tarthatósága is egyszerű. Az ipar számtalan szegmensében alkalmazhatóvá válik így.

Felhasználása sokrétű, eleget tesz a terhelhetőségnek, a speciális igényeknek, mint például vegyipar, gyógyszeripar, informatika, elektronika, stb, ahol védekezni kell a statikus feltöltődéssel, lúgokkal, savakkal, vegyszerekkel szemben, az epoxi és poliuretán gyanták minden stabil fogadófelületen alkalmazhatók.

Ha a műgyanta padló megfelelően van felépítve, akkor tökéletesen zárja a vizet és mechanikailag fokozottan ellenáll. A poliuretán gyantáknak vannak olyan típusai, amelyek saválló vagy antisztatikus burkolat kialakítására is alkalmasak.

A műgyantából felépített padlórendszerekről tudni kell, hogy csak néhány milliméter vastagságúak, de akár több centiméteres is lehet, ha kvarchomokot adunk hozzá. Ezzel a technológiával ráadásul a mélyebb kitörések is korrigálhatóak, képezhetünk vele rámpát, de a talaj szintje is megemelhető. A műgyanta nem csak időtálló, de esztétikai igényeket is kielégít.

Kivitelezhető a RAL-skála valamennyi színében, alkalmazható kül- és beltéren is, lehet dekorálni, kerülhet rá lakkbevonat, amellyel megóvható az állaga. Ez a lakk lehet matt vagy fényes.

Gyakori probléma szokott lenni ipari környezetben és lakossági területen egyaránt a vízáteresztő képesség. A víz szivárgását nemcsak a repedések, elhasználódott szigetelések, áteresztések, felületi sérülések okozhatják, hanem a járólapok fugái, vagy a betonaljzat is.

A műgyanta tökéletes vízzáró burkolat, hiszen hézagmentes, egybefüggő területet alkot. Különböző alapozók segítségével alakítható ki a fogadófelülete. Alapozni lehet friss betonaljzata, de aszfaltozott felületre is lehet.

Ha a padló nincs szigetelve, akkor alkalmazhatunk rá hátoldali nedvességnek ellenálló gyantát, de akár az erősen szennyezet, zsíros, olajos felület kezelhetőségére is van már remek alapanyag. A műgyanta alkalmas lehet csapadéknak kitett emeleti teraszok, medencék, autómosók, konyhák, zuhanyzók, erkélyek burkolására is.

 
A műgyantapadló készítése átlagosan 2-4 napot vesz igénybe, ez függ a megrendelő igényeitől, illetve a fogadófelület milyenségétől és minőségétől. Az elkészítése akár 1-2 nap alatt is végbemehet, ha betonimpregnálásra, portalanításra van szükség, illetve a felhordott gyantarétegnek csak funkcionálisan kell megfelelnie. Egy ízléses burkolat akár már 2-3 nap alatt kialakítható.
 
A műgyantáról tudni kell, hogy talajkövető, vagyis megül a fugaközökben, alkalmazható repedések mélyedéseiben, felületi sérülésekben. Az ilyen egyenetlenségek korrigálhatóak többszöri rétegfelhordással, sűrítő anyagokkal, tixotropizáló vagy kvarchomok alkalmazásával. A felhordott rétegek között 24 órás kötési vagy száradási időnek kell eltelnie 10 °C-on.
 
A műgyantapadló leginkább szilárd, stabil alapon valósítható meg, a különféle alapozó fajták pedig lehetőséget biztosítanak arra, hogy a friss betonon, zsírral és olajjal szennyezett burkolaton, aszfalton, kerámialapon megtapadjon, vagy felszívódjon. A műgyantaburkolat fogadó felületéről elsősorban a felmálló, laza felszíni részeket kell eltávolítani, ha szükséges, akkor csiszolni, marni, vagy szemcseszórást kell alkalmazni. Egy jó alapozóval és megfelelő előkészítéssel mechanikailag ellenálló, hosszú élettartamú műgyantapadló hozható létre.
 
 
A műgyantaburkolat vastagságát meghatározza annak későbbi felhasználása, a mechanikai és esztétikai igények, illetve az alkalmazandó rétegszám. Léteznek speciális burkológyanták is, amelyeknek meg kell felelnie bizonyos funkcionális elvárásoknak. Ezek főként a poliuretán gyanták, az antisztatikus vagy sav- és vegyszerálló burkolatok. Egy általános felhasználási területen jellemzően 2-4 mm-es műgyanta réteg képződik. Amennyiben specifikus igényeket kell kielégíteni, úgy kvarchomokkal dúsított műgyantából akár cm vastagságú habarcs is készíthető.
 
A műgyanta nedvesség hatására sikamlóssá válhat, alapjában véve azonban az önterülő epoxi gyanta padló sima felületű. Célszerű csúszásmentességet kialakítani azon helyiségekben, ahol a műgyanta fokozott és tartós nedvességnek lehet kitéve. Az érdesítése kivitelezhető homokszórással vagy korunddal, de csökkenthetik a veszélyt a poliuretán gyanták, illetve a színes, színtelen vagy matt pur lakkok is.
 
Az epoxi burkolat a RAL skála valamennyi színében kivitelezhető, azonban léteznek olyan specifikus fedőanyagok, amelyeket csak korlátozott árnyalatokban és színekben tud kikeverni a gyár. A műgyanta alapvetően fényes felületű, ami mattá válhat ploiuretán lakkal.
 
Egy önterülő műgyanta csak egy színben létezhet egy rétegen belül, de akár véletlenszerűen összemosható, elegyíthető más színnel koordináció nélkül. A fedőréteg dekorálható akril alapú beszóró anyaggal, vagy chipshintéssel. A chips tulajdonképpen egy 3 mm átmérőjű egyszínű szemcseadalék, ami megrendelhető fekete, fehér, kékesszürke, kék, zöld, barna és sárga színekben.
 
Alkalmazható még flitteres vagy csillámporos mintázás is. Lehet készíteni rá felfestéseket, grafikákat, útburkolati jeleket. A különböző színek használata között ugyanúgy szükséges kivárni az anyag száradását, kötését.
 
A műgyanta takarításához speciális takarítószerre van szükség, de alkalmasak erre a célra a háztartásokban megtalálható tisztítószerek is. Mindenképpen lúgos vegyszerek használata ajánlott, hiszen a savas mosószerek maró hatással bírnak.
 
Az árát meghatározza az alkalmazandó rétegszám, a terhelés mértéke, a felület struktúrája, a funkcionális megfelelőség anyagszükséglete, illetve a választott szín árbesorolási kategóriája. Továbbá fontos szereppel bír a felület a nagysága, a kivitelezés helyszíne, illetve az egyedi igények is.
 
Műgyantával javíthatók a repedések, kitörések és mélyedések is. A műgyanta igény szerint sűríthető kvarchomokkal vagy tixotropizáló anyaggal, a szükséges rétegszámot pedig a korrekció terjedelme határozza meg.
 
A műgyanta nemcsak betéren, hanem kültéren is alkalmazható. A padozat kiépítését a csapadékozás, továbbá a talaj és a levegő hőmérséklete is befolyásolja, de kritikus hatást gyakorolnak a szennyeződések is. Minden esetben figyeljünk arra, hogy nedves felületet nem szabad műgyantázni. Az aljzathőmérsékletnek 8 °C-nál magasabbnak és 3 C°-al a harmatpont felettinek kell lennie. Kivitelezési hőmérséklet alsó határa: + 8 °C, míg a felső határa + 30 °C lehet.
 
A műgyanta padlóval ellátott felület 24 órás kötési idő után 20 °C-on válik járhatóvá, a fényes burkolat azonban ez idő alatt sérülékenyebb, tartós nedvesség hatására foltszerűen mattá válhat. A teljes vegyi és mechanikai terhelhetőség 7 nap 23 °C-on.
 
 

A kifejezés nincs kapcsolva egyetlen tartalomhoz sem.

© Copyright 2016.  All rights reserved.