+36(30)916-3972

Dekor padlók

Amit a műgyantáról tudni kell

A műgyantát alkalmazhatjuk kül- és beltéren egyaránt, különböző színekben, különböző mintákkal, amit csak el tudunk képzelni.

A műgyantáról tudni kell, hogy mielőtt felkerül, megfelelő alapozásra van szüksége. Bárhová építhetünk műgyantát, ahol szilárd, stabil alapot tudunk biztosítani. A többféle alapozó fajták segítenek abban, hogy a gyanta megtapadjon és leszívódjon a betonon, a friss betonon, az olajos, zsíros burkolaton, a kerámialapokon vagy akár az aszfalton.

Építkezés során a műgyanta burkolat terepét elő kell készíteni, vagyis a felmálló, laza felszíni részektől meg kell szabadulni. Ha szükséges, akkor lehet csiszolni, szemcseszórást, vagy marást használni. Ezek az előkészületek – ha megfelelően végezzük el – hosszú élettartamot és mechanikai ellenállást biztosítanak a műgyantapadlónak.

A műgyantapadló elkészítése 2-4 napot is igénybe vehet attól függően, hogy a megrendelőnek milyen igényei vannak, milyen a fogadófelület és milyen annak minősége. Ha csupán betonimpregnálás vagy portalanítás kell, akkor akár 1-2 nap alatt is készen van a munka, egy ízlésesebb burkolat pedig akár 3 napot is igénybe vehet.

A műgyantáról tudni kell, hogy talajkövető, vagyis egy kerámialappal burkolt felületnél a fugaközökben is megül akárcsak a repedésekben, mélyedésekben, vagy sérülésekben. Ezek az egyenetlenségek javíthatók többszöri rétegfelhordással, sűrítő anyagokkal, tixotropizálóval vagy kvarchomokkal. A rétegek közötti kötési, szárítási idő 24 óra 10 °C-on.

A műgyanta 24 órás kötési után 20 °C-on használható, de mattá válhat a fényes burkolat a tartós nedvesség hatására, hiszen még sérülékeny ilyenkor. A teljes mechanikai illetve vegyi terhelhetőségre azonban 7 napra van szükség és 23 °C-ra.

A műgyantát nemcsak beltéren alkalmazhatjuk, hanem kültéren is, hiszen ott is kialakítható olyan felület, ami megfelel az időjárás viszontagságainak. Kültéri építkezésnél a padozatot a talaj hőmérséklete, a csapadékozás és a levegő is befolyásolja. Nedves felületen tilos műgyantázni, legalább +8 °C-os, maximum +30 °C-os aljzathőmérsékletre és 3 °C feletti harmatpontra van szükség.

Az, hogy milyen vastag a műgyanta burkolat, függ a mechanikai és esztétikai igényektől is és az alkalmazandó rétegszámtól is. Léteznek speciális burkológyanták is, mint a poliuretán gyanták, az antisztatikus vagy sav- és vegyszerálló burkolatok, amiknek a tömege meghaladja a gyári előírások általános követelményeit. Általános felhasználás esetén 2-4 mm-es a műgyanta réteg, míg kvarchomokkal dúsított műgyanta esetén cm-es vastagságú is lehet a felület.

A műgyanta kissé sikamlóssá válhat nedvesség hatására, ha a padló epoxi gyantából készül. Azokban a helyiségekben, ahol várhatóan tartós lesz a nedvesség, érdemes csúszásmentes felületet biztosítani. A csúszásveszély csökkenthető homokszórással, korunddal, vagy poliuretán gyantával, színes/színtelen/matt pur lakkokkal.

Színeiben a RAL skála színei közül választhatunk, illetve specifikus fedőanyagokból, amik korlátozott árnyalatokból és színekből keverhetőek ki. A műgyanta mattá válhat, ha poliuretán lakkot használunk.

A műgyanta lehet egyszínű, vagy több színből is összemosható. Dekorálhatjuk akril alapú beszóró anyaggal, chipshintéssel, ami egy 3 mm átmérőjű egyszínű szemcseadalék kékesszürke, zöld, barna, sárga, kék, fekete és fehér színben is akár. De használhatunk flitteres, csillámporos mintázást is, ha éppen olyanra vágyunk, sőt a kötés, száradás után akár festhetünk is a műgyantára különböző grafikákat, útburkolati jeleket is.

Takarítása történhet speciális takarítószerekkel, vagy a háztartásokban található tisztítószerekkel, de mindenképp lúgos vegyszereket használjunk. Kivitelezési ára pedig a rétegek számától, az anyagszükséglettől, a terhelés mértékétől, a felület struktúrájától és a választott színtől függ.

 

A lakossági vagy dekor műgyanta padlók készítése, leginkább a márványos hatású változat esetén speciális kivitelezési technikát igényel. Az árakkal és a vállalási határidőkkel kapcsolatban hívja az alábbi telefonszámot.

 

Árajánlat kérés: +3630 916-3972

mindenpadlo(kukac)gmail.com

ipari-mugyantapadlo.hu

 

 

 

6 + 14 =
© Copyright 2016.  All rights reserved.