+36(30)916-3972 / +36(30)883-6094

A műgyanta padló tulajdonságai

Az epoxi gyantákról tudni kell, hogy erősen melegszenek kötés közben, így a reakció tovább gyorsul a keletkező hő hatására, és könnyen ellenőrizhetetlenné válhat. A minőség érdekében érdemes mindig csak kis mennyiségeket bekeverni, a laminátum felületén az összekevert anyagot minél előbb szét kell A gyanták esetén előírt fazékidő 23 Celsius fokon 100 gramm bekevert anyagra vonatkozik.

A műgyanta padló készítéséhez elsősorban epoxi gyantákra van szükség, amit térhálósítóval kell összekeverni.

De mi is a műgyanta? A műgyanta vagy szintetikus gyanta nem más, mint a növényi gyantákhoz hasonló tulajdonságú mesterséges anyagok gyűjtőfogalma. Kémiailag a természetes gyantáktól nagyon különbözőek lehetnek. Lehetnek többek között észterizált, szerves anyagok, hőre keményedő műanyagok, vagy éppen kopolimer komponensek.

A gyanta jól tisztítható, pormentes és több fajtája is van, ilyen például az epoxi, a poliészter, a poliuretán, a policarbonát, a vinilészter, az akrilát vagy a furán. Több alkalmazási területe is van, mint például raktárak, raktáráruházak, szerelőüzemek, vegyi üzemek, gyártó üzemek, töltő üzemek, sütödék, konzervgyárak, targoncák járta terület, rakodó dokkok, laboratóriumok, konyhák, mosodák, autómosók, növénytermesztők, templomok, folyosók, oktatási intézmények, egészségügyi intézmények, osztálytermek, alagsorok, pincék, zárt helyiségek, kennelek, börtönök, bemutatótermek.

A műgyanta padló, vagy öntött padló a hordozófelület hézagmentes védelmét hivatott biztosítani többrétegű, a helyszínen felhordott burkolati rendszerével. Fugamentes járófelület, amely gyorsan elkészíthető, felújítható, jól takarítható, egy újabb réteggel könnyen megváltoztatható a színe, ellenáll a mechanikai és a kémiai hatásoknak.

A beton – bár kiváló tulajdonságokkal rendelkezik -, néhány hátrány is társul hozzá. Ezek főként az anyag porózus szerkezetével hozhatók összefüggésbe. Ennek köszönhető, hogy a beton vízfelvétele igen nagyfokú, ebből fakad a rossz fagyállósága, illetve a rossz tisztíthatóság is.

Ezen tényezők megakadályozzák például, hogy burkolatlan padozatok készüljenek az élelmiszeriparban, az egészségügyben, hiszen emiatt betarthatatlanok lesznek a szigorú higiénés előírások. De számos más iparágban sem használható például a szigorú pormentességet megkövetelő modern berendezések miatt. Azonban egy hagyományos raktárban sem lehetséges, hiszen megoldhatatlan a tárolt termékek portalanítása.

A probléma a családi háztartásokat sem kerüli el, hiszen az ipari létesítményekhez hasonlóan itt is szükség van jól tisztítható padlóburkolatokra a gépkocsik tárolásánál, az éléskamráknál vagy éppen a hobby helyiségeknél.

Az építőiparban leggyakrabban a kétkomponensű műgyantát, az epoxit alkalmazzák, ami oldószermentes, szerves oldószertartalmú, illetve diszperziós formában is létezik. Az „A” komponense általában az epoxigyanta, a „B” komponens, amin származék, ez a térhálósításhoz szükséges. A kémiai reakció során egy kopásálló, viszonylag kis rugalmassággal rendelkező, kemény bevonat keletkezik.

Kültéren az UV sugárzás miatt bemattulhat, ezért ebben az esetben poliuretán fedőréteget érdemes alkalmazni. Az epoxi alapú műgyantát sokoldalúan lehet felhasználni, univerzális, ami függ a felhordott vastagságtól is. Az epoxi felvihető fém felületre, járólapra, csempére, betonra, kőre és műkőre egyaránt. Nagy előnye a terülőképesség, a sima, egyenletes felület, remek a kopásállósága, a stabilitása, könnyen tisztítható és színválasztékban is gazdag.

A poliuretán műgyanta burkolat leginkább cementkötésű felületekre ideális, főként a nagy rezgésnek vagy a hőingadozásnak kitett helyeken. Rugalmasan igazodik az alap mozgásához, az aszfalt alakváltozásaihoz a kopásálló bevonatával. Nagy előnye, hogy kültéren és beltéren, betonon, aszfalton egyaránt alkalmazható.

A rugalmas műanyagok, mint az elasztomérek, makromolekulákat tartalmaznak, amelyek húzásra kiegyenesednek, megnyúlnak, a külső erők megszüntetésével pedig visszanyerik eredeti alakjukat.

Az epoxi gyanták kétkomponensűek, amelyeket nagyon pontosan kell összemérni, a keverési aránynak tömegaránynak kell lennie, a gyártó azonban térfogatarányban is meghatározhatja. Érdemes a tömeg szerinti keverést választani, hiszen a gyantában lehetnek levegőbuborékok, amik megnövelik a térfogatot.

 

Árajánlat kérés:

 

 

 

4 + 6 =
© Copyright 2016.  All rights reserved.